Verslag

NK Bedrijvenschaak 2016

Zaterdag 1 oktober 2016 – De Moriaan in Wijk aan Zee

Vorig jaar werd het NK Bedrijvenschaak succesvol in Den Haag bij het Ministerie van OCW gespeeld. Dit jaar bood DSE Automatisering aan om het evenement te organiseren in een historische schaaktempel: De Moriaan in Wijk aan Zee. Op de locatie waar jaarlijks het prestigieuze Tata Steel Chess Tournament wordt georganiseerd konden de Nederlandse bedrijfsschakers onder leiding van de KNSB de krachten meten.

De inschrijving voor het evenement was dit jaar groter dan ooit: Maar liefst 73 teams van 49 verschillende bedrijven hebben een dag lang gestreden op het schaakbord. In totaal waren er meer dan 300 schakers actief. De organisaties EPO, Nationale Politie en UWV leverden de meeste deelnemers met ieder maar liefst 4 teams.

 

Vorig jaar bleek Schakers.info uiteindelijk als sterkste bedrijventeam uit de bus te komen, zou dat in 2016 weer lukken?

 

Gedurende de dag werden er in 7 ronden meer dan 1000 schaakpartijen gespeeld. In de loop van de dag lagen UvA/HvA, SVB 1, DSE 1, Rotterdam 1, Schakers.info en Rabobank 1 op koers voor een podiumplek. De laatste ronden zouden de beslissing moeten brengen.

Direct na afloop van de laatste ronde, terwijl de organisatie alle speelresultaten zorgvuldig verwerkte tot een eindlijst, werd een demonstratie snelschaken gegeven door twee Grootmeesters: Harmen Jonkman en Twan Burg. De twee schaakkanonnen hadden elkaar eerder op de dag al getroffen waarbij Harmen Jonkman op spectaculaire wijze een mat wist te forceren. Ook de demonstratie werd een boeiende partij waarbij de grote schaakstukken in het rond spatten en het commentaar door Internationaal Meester Jop Delemarre werd verzorgd. Het gevecht tegen de tegenstander en de klok werd uiteindelijk door Twan Burg gewonnen.

Ook daarna bleef het spannend want de organisatie kondigde de eindresultaten aan:

  1. Schakers.info
  2. UvA/HvA
  3. Gemeente Rotterdam 1

Bij de individuele resultaten streken Mark van der Werf van KNSB Bondsbureau en Leonore Braggaar van CBS de eer op met respectievelijk 7 uit 7 (!) en 6 uit 6.

 

Aan het einde van de succesvolle toernooidag werd de organisator van 2017 aangekondigd: Capgemini uit Utrecht. De organisatie-bokaal werd door Cees Duivenvoorde van DSE Automatisering symbolisch overhandigd aan Capgemini. De “smaak naar schaak” lijkt toe te nemen en er wordt door velen nu al uitgekeken naar het NK Bedrijvenschaak van volgend jaar.

Verslag door: Herman Olij, DSE Automatisering, Beverwijk, 3 oktober 2016

Fotografie door: Patrick Hudepohl

Video productie door: Elvin Media, www.elvinmedia.nl

Volg ons