Verslag

NK Bedrijvenschaak 2021

Na een jaar afwezigheid in verband met COVID-19, kon het Nederlands Kampioenschap Bedrijvenschaak dit jaar weer doorgaan. De veertigste editie van het officiële schaaktoernooi onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) dat DSE dit jaar voor een tweede keer – net als in 2016 – mocht organiseren.

Ondanks dat de organisatie van het toernooi al maanden geleden van start ging, bleef het lange tijd onzeker of – en zo ja; in hoeverre – de genomen maatregelen omtrent COVID-19 een belemmering zouden vormen voor het al dan niet doorgaan van het schaaktoernooi. Tot onze grote opluchting kwam half september het verlossende woord: “vanaf zaterdag 25 september zal de 1,5 meter maatregel niet meer gelden en mogen ongeplaceerde evenementen weer doorgaan op 75% van de maximale capaciteit”. Geweldig nieuws. Dit betekende niet alleen dat “ons” toernooi door kon gaan, maar ook dat alle teams die zich hadden ingeschreven mochten deelnemen. En zo konden op zaterdag 2 oktober 2021 bijna 200 schakers van 41 verschillende bedrijven strijden om de overwinning in de welbekende schaaktempel De Moriaan in Wijk aan Zee.

Hoewel dit de eerste editie van het NK Bedrijvenschaak was sinds de uitbraak van het coronavirus, kwam de schaak wereldtop dit jaar al eerder bijeen in De Moriaan tijdens het Tata Steel Chess Tournament. Grootmeester Jorden van Foreest wist dit toernooi te winnen en was namens Hotels.nl dit jaar ook aanwezig bij het NK Bedrijvenschaak. Met een gemiddelde rating van 2300+ behoorde het team van Hotels.nl dan ook tot de favorieten voor de eindoverwinning. Maar ook DSE verscheen met een zeer sterk team aan de start. Een team dat werd aangevoerd door oud-professional en grootmeester Harmen Jonkman.

Na openingswoorden van Cees Duivenvoorde – CEO van de DSE Groep – en Serge Ferraro – wethouder van economische zaken “en schaken” van de gemeente Beverwijk – kon het NK Bedrijvenschaak 2021 beginnen. Binnen DSE werd om meerdere redenen erg uitgekeken naar de eerste speelronde van het toernooi. Niet alleen omdat hiermee het schaaktoernooi officieel van start zou gaan, maar ook omdat uit de willekeurige loting was gekomen dat het eerste en het tweede team van DSE in deze ronde recht tegenover elkaar zouden staan. Hoewel het tweede team een mooie strijd heeft geleverd, wist het eerste team deze ronde met overmacht te winnen. Waar DSE zeer voortvarend aan het toernooi begon, had favoriet Hotels.nl het zwaar. Punten werden gemorst waardoor DSE na speelronde 5 met maar liefst twee matchpunten én 2,5 bordpunten verschil de ranglijst aanvoerde.

In ronde zes troffen favoriet Hotels.nl en koploper DSE elkaar. Een rechtstreeks duel tussen de aanvoerders van beide teams, Jorden en Harmen, leverde een zeer spannende partij op. Het was uiteindelijk Harmen die er met de winst vandoor ging. Ondanks dat Harmen hierdoor met 5,5 uit 6 gewonnen partijen en een toernooiprestatierating (TPR) van bijna 2700 (!) uitzonderlijk goed presteerde, wist Hotels.nl de strijd met DSE te winnen met 3-1. Het veld schoof in elkaar en het beloofde een zeer spannende laatste ronde te worden met meerdere teams die nog kans maakten op de eindoverwinning.

Als aanvoerder van de ranglijst mocht het eerste team van DSE het in deze laatste ronde opnemen tegen Van Ree Accountants. Hotels.nl nam het aan de andere kant van de zaal op tegen het eerste team van ABN AMRO. Ondanks dat DSE met 2,5-1,5 wist te winnen van het team van Van Ree Accountants, behaalde Hotels.nl een grotere overwinning van 3,5-0,5. Dit leverde Hotels.nl de overwinning op van het NK Bedrijvenschaak 2021. DSE werd na het leveren van een geweldige strijd tweede en het eerste team van ING ging er met het brons vandoor. Bij de individuele resultaten voerden Stefan Kuipers (Bullstore), Marcel Peek (KNSB) en Arie Werksma (ADP) de ranglijst aan met een 7 uit 7 score.

Na afloop van het toernooi sloten de DSE teams, het organisatieteam van DSE en de wedstrijdleiders de dag gezamenlijk af met een borrel en een diner. En wie denkt dat zeven partijen schaken verspreid over zes uur niet genoeg is, heeft het mis. Nog voordat de eerste slok werd genomen, stonden de schaakborden alweer op tafel. Tijdens de laatste schaakpartij die dag wist Harmen zonder enige moeite Rick, Robin en Robert met de handen in het haar te krijgen. Hij en Cees analyseerden tot op de zet nauwkeurig hun partijen van eerder die dag en Cees vertelde de aanwezige DSE’ers over hoe Harmen jarengeleden als zevenjarige jongen al bij hem op bezoek kwam voor schaaktraining.

De passie voor het schaken zit diep binnen de medewerkers van DSE. Je hoort het wanneer zij over hun geliefde sport praten. Je ziet het wanneer zij hun tegenstanders tot waanzin drijven. We zijn meer dan trots dat wij dit jaar voor de tweede keer een succesvolle editie van het NK Bedrijvenschaak hebben mogen organiseren. De deelnemers hebben kunnen genieten van een prachtige schaak dag, een heerlijke lunch en gezellige gesprekken. Het was een toernooi om nooit te vergeten.

Volg ons